Ontspanningslessen

Yoga gericht op herstel bij stress en burnout

Boekentips

Een paar titels en auteurs die je kunnen inspireren om met meer (zelf)compassie en plezier in het leven te staan. 

Danielle Marchant: Pauze (2017). Altamira, Haarlem

Marchant laat zien hoe een pauze een pijnlijk en tegelijk prachtige gelegenheid is om uit de knoop is gekomen. Vanaf het begin wijst ze je op de positieve kant van het verhaal, dat ze wel degelijk serieus neemt. Ze vertelt haar eigen ervaring met burnout en deelt daarbij mooie teksten en diverse praktische oefeningen. De oefeningen zijn vooral gericht op herstel en het weer tot leven laten komen van de zintuigen. Ook is er aandacht voor de zoektocht naar wie werkelijk bent en waar je wel blij van wordt. Als je bereid bent om te veranderen, laat Marchant zien door welke processen je dan heen gaat en neemt je daarbij aan de hand.

Annegreet van Bergen, De lessen van burnout (2002). Atlas, Amsterdam

Inmiddels is dit persoonlijke verslag (geschreven door een journaliste die een burnout kreeg) een klassieker op dit gebied. Van Bergen beschrijft op een herkenbare manier wat haar overkomt als ze ziek thuis komt te zitten. Het laat goed zien hoe ontwrichtend deze crisis kan zijn, maar ook hoe ze hier langzaam van herstelt. Ze deelt wat haar wel helpt en wat niet en reflecteert hierop met behulp van literatuur en informatie van anderen. Het boek is vaak een troost voor wie denkt dat het niet meer goed komt.Carien Karsten: Uit je burnout, een 30 dagen programma (2017), Kosmos Uitgevers, Utrecht

Karsten is psychotherapeut en heeft een praktisch handboek geschreven voor als je ziek thuis zit met burnoutklachten. Het voor het eerst verschenen boek in 2001 kreeg niet voor niets een herziene uitgave in 2017. Ze geeft niet alleen heel praktische tips, zoals op het gebied van dagindeling. Ze geeft ook inzicht in bepaalde psychische patronen, die een rol kunnen spelen bij burnoutklachten. Uiteindelijk stelt ze ook vragen en geeft ze opdrachten om voor jezelf aan een betere toekomst te werken.

© Copyright 2022 Willemijn Schiettekatte – PrivacyZienWebdesign